Torås fort
Vår spilleplass, Torås fort, er et nedlagt kystfort som ble påbegynt i 1939 som en del av Oslofjord festning, som ellers bestod av Mågerø fort, Bolærne fort og Rauøy fort. Da tyskerne invaderte Norge den 9. april 1940 var ikke fortet ferdig. Den tyske okkupasjonsmakten overtok fortet, og anlegget sto ferdig i november 1941 som del av Festung Norwegen og Atlanterhavsvollen. Fortet var fra sommeren 1942 bestykket med fire 15 cm L/50-kanoner. Bygningsmassen ved fortet ligger godt skjult i terrenget og er i stor grad plassert i naturlige kløfter mellom svabergene.
Etter krigen ble fortet brukt av den hemmelige etterretningstjenesten «Stay Behind» for opplæring, øvelser og som lager av våpen og utstyr. Deretter tok Heimevernet over, og brukte fortet frem til 1999, da det ble nedlagt og sikret. En av kanonene er demontert, og står nå restaurert på Oscarsborg festning ved Drøbak. De tre andre står fortsatt på Torås fort. To av dem er lukket, den siste, Kanon 1, er åpen, men gjerdet inn.
Fortet ble stående og forfalle, helt til Gudbrandsdølen Arne Jørgen Rønningen kom ned fra fjellene og opplevde Tjøme for første gang som godt voksen i 2010. Da skjønte han hva han hadde gått glipp av i sin oppvekst av svaberg, salt sjø og «Sørland». Drømmen var ei knøttlita hytte, men han endte opp med å kjøpe det fredede Torås fort.
Etter 11 års restaurering skriver Riksantikvaren: «Eieren har gjort en formidabel innsats for å bevare et stykke norsk historie». Rønningen synes det er storartet med konserter og musicaler i egen hage og gleder seg til alle fremtidige Toråsspel og konserter på Torås Forts øvre leir.